Subscribe Today
Give a Gift
Customer Service

Phoenix Home and Garden
Subscribe Today!
For the HomeFor the GardenFood & EntertainingResourcesArticle Archive
For The Home

ASID 2017 Design Excellence Awards

Author: Linda J. Barkman
Issue: September, 2017, Page 138
Winners of ASID Arizona North Chapter’s 41st Competition

As media partner of ASID Arizona North Chapter, Phoenix Home & Garden has the esteemed honor of featuring the winners of the professional organization’s annual design contest on our pages. We focus on residential design, while our sister publication, PHOENIX magazine, highlights commercial installations. Competition for these awards is fierce, with a record number of 242 entries received this year. “The caliber of interior design work in the Valley is reflected both by the quality and the quantity of winning submissions,” says Editor in Chief Karol DeWulf Nickell. “Every new year’s work tops the last.”

AWARD
Best of Show and Residence over 6,000 SF
Claire Ownby, ASID, Ownby Design
Tasked with creating a warm and minimalistic interior that would embrace a home’s modern architecture and highlight its mature landscaping, Claire Ownby designed interior architecture that mimics the exterior detailing, then she layered in an earthy and neutral palette of materials and fabrics.

To provide intimacy to interior spaces and balance exposed-metal beams in the expansive great room, she clad ceilings in coffee-stained alder tongue-and-groove planks. Additionally, the designer repeated the ledgestone and sandblasted block from the home’s exterior inside, where they were ingeniously joined using steel to transition between the two materials. Steel also was employed to create reveals and an eye-catching inset in the conversation room’s dramatic floor-to-ceiling fireplace. Ledgestone makes another appearance on the fireplace wall in the master bedroom, which features a built-in TV above a linear firebox.

To complement the neutral tones of the ledgestone throughout, the designer selected a palette of interior materials that includes Matterhorn granite, sapele millwork, and wire-brushed oak flooring. Emphasizing the neutral palette are fabrics in soft hues of cream and brown accented with teal. The muted color scheme allows the outdoors to become the focus, and the inclusion of ambient and task lighting supplements the abundant natural light as needed. Completing the comprehensive project, Ownby added custom furniture pieces fabricated of walnut and steel, which reinforce the architectural detailing found throughout the home and add to the success of a cohesive design done to perfection.




AWARD
Emerging Professional
Molly Beresford, Allied ASID, Molly Beresford LLC
When a client wanted an eclectic yet clean-lined look for the kitchen of her 1980s-era ranch-style home, Molly Beresford complied by revitalizing the space with a modern Santa Barbara look infused with Scandinavian influences. In addition to adding seating and workspace, she opened the kitchen to the family room and provided access to a patio.

As the newly designed space needed to accommodate a family with three dogs, it was important that it be functional and durable. To that end, Beresford selected dark cabinetry in a simple style and added open shelving illuminated by aged brass wall sconces that provide warm, ambient light. The hue and style of the cabinetry make it an ideal backdrop for the walnut island and also work well with the stainless steel appliances and range hood. A feature wall flanked by a pair of open doorways anchors the seating area and improves flow to the family room.



AWARD
Singular space
Anita Lang, Allied ASID, IMI Design
When asked to design a luxury master retreat that would be modern yet convey a feeling of warmth, Anita Lang employed her space-planning skills to achieve a seamless flow from bedroom to bath. For example, a wet room that combines a tub and shower maximizes the available square footage in the narrow bathroom. Lang united the two areas by using such materials as limestone for flooring and like-hued plaster walls detailed with metal reveals to read as paneling.

Other standout elements include a wall embellished with eye-catching textured wallpaper that provides a stunning backdrop for the custom bed and nightstands. Adding the desired warmth are a candle-box feature wall opposite the bed along with furniture and cabinetry crafted of wood. Their simple linear forms echo the home’s modern architecture. The result is a sophisticated space with plenty to please the eye.




AWARD
Model Space
Bianca Olsson, Allied ASID, Est Est Inc.
Given the challenge of creating a luxurious, desirable space for a midcentury Modern model home for a builder who was new to this design style, Bianca Olsson saw an opportunity. Increasing the level of the challenge was the need to deal with such architectural details as a butterfly roof and multiple levels, and the fact that the finished project needed to appeal to a broad range of potential buyers while adhering to a strict budget. Olsson rose to the task by infusing the interiors with vibrant pops of color—achieved with area rugs, accessories and statement art pieces—against a clean, classic backdrop. She also kept finishes—including countertops, wall tiles, millwork and flooring—minimal in format and color, thus permitting the unique architectural details and stunning views to play the starring roles they deserved. Adding to the success of the project, the goal of bringing a fresh twist to midcentury Modern style was accomplished both on time and on budget.



AWARD
Elements
Susan Hersker, ASID, Design Directives LLC
When clients wanted to create a surprise for their guests by masking the entry to a theater/golf simulator from an adjacent game room, Susan Hersker knew that only something extraordinary would do. Conscious of the owners’ love for Arizona flora and native materials complementing their home’s high desert setting, she conceived a 22-foot-long carved-wood wall and had it executed in 4-inch-thick Honduran mahogany. Crafted over an eight-month period, the functional work of art features prickly pear, agave, yuccas, candles of the gods, century plants and more, all of which are found in nature near the home. It also incorporates integral motorized doors that open and close at the touch of a button.




AWARD
Reuse/Repurposed Design
Traci Shields, ASID, Friedman & Shields
Working with clients who had moved to Arizona after spending their entire adult lives overseas, during which time they frequently traveled to nearby countries and memorialized their travels with souvenirs, Traci Shields wanted to find a way to creatively display their treasures in their new home. She soon identified an expansive wall in the great room as the perfect place to show off their collection of decorative pillow covers—each a work of art in its own right. Creating a bold artistic statement, three groups of five pillow covers were hand-stitched onto a linen base, framed in 24-by-96-inch shadowboxes and attached to the wall. The result is a unique, personal and powerful focal point that also serves as an intriguing conversation starter.



AWARD
Residence 3,500-6,000 SF
Claire Ownby, ASID, Ownby Design
The design directive for this project was to create a modern ranch-style home using warm and casual materials with a high level of understated detail. In response, Claire Ownby took a minimalistic approach when designing the interior architecture, incorporating such organic and earthy materials as locally sourced DC Cobblestone for the fireplace and warm alder for tongue-and-groove ceilings that transition from indoors to out. These materials are contrasted with austere elements of hot-rolled steel and sandblasted concrete block.

Applying the principle of contrast to the selection of interior finishes, the designer complemented reclaimed-wood floors, bush-hammered stone and charcoal-painted cabinets with linear light coves and exposed metal beams. A quiet but rich palette of fabrics mirroring the neutral hues found in the stonework was chosen for interior and exterior spaces alike, thus allowing the home’s stunning vistas to create the drama.

To further realize the goal of achieving a modern look that is simple, warm and honest, Ownby selected walnut slabs, strap steel supports and leather accents as details for clean-lined furnishings that are stylish and sophisticated. Circular light fixtures gracing the great room, kitchen and a guest bedroom add a feminine touch, while the option of a chandelier was vetoed in the dining room so as not to obstruct the extraordinary mountain view beyond.

The winning entry in the “Residence 3,500-6,000 Square Feet” category celebrates the warm, casual side of today’s contemporary design.





AWARD
Kitchen
Anita Lang, Allied ASID, IMI Design
Creating both a gathering place with a calm, harmonious environment and a functional space boasting modern appliances were the design goals for a kitchen that would be used for casual as well as formal events of all sizes. To bring the project to fruition, Anita Lang decided to simplify the interior forms, playing to the architectural principal of massing by using warm, natural materials, and eliminate unnecessary appendages that cause visual clutter.
For example, she chose paldao wood for the core mass of the streamlined stove wall and an adjacent wall behind the dining peninsula to contrast with the sleek, white lacquered cabinetry. She also took care to blur the line between the kitchen and adjacent living room by concealing appliances, including double ovens, behind doors, and achieved the functionary goal of incorporating appliances offering the modern methods of induction, gas and wok cooking. A pair of playful glass chandeliers adds a fine finishing touch.





AWARD
Special Function Space
Brian Cox, Allied ASID, Cox James Architects
When designing a freestanding entertainment-focused casita for a client, Brian Cox not only had to work around height restrictions and a natural wash, he also needed to match the new structure to the existing main house in both style and material. The exterior of the completed casita features a covered wraparound porch outfitted with a large grill and a wood-fired pizza oven; the interior houses a 15-seat state-of-the-art theater, as well as a game-themed great room offering pool, foosball, shuffleboard, poker, TV and a full bar/kitchen. Among other amenities are hickory floors, a full bath, a two-car garage, and dimmable LED lighting that can be controlled with a tablet or smart phone. A bridge over the wash connects the new casita to the pool area, where the entertainment theme continues.






AWARD
Bathroom
Angelica Henry, ASID, Angelica Henry Design
The owner of an A-frame house with a confined second-story loft bathroom desired a larger, lighter space that would offer a vintage yet fresh quality. Angelica Henry discovered unused space during demolition, which allowed her to raise the ceiling height and increase the square footage. She eliminated dark materials and a bathtub with a bulky deck and added character with architectural details, including a round window in the new dormer-style shower niche. Pale hues on walls, flooring and tile—as well
as a furniture-style vanity and its natural-quartz top—helped to achieve an inviting and airy space.




AWARD
Residence Under 3,500 SF
Etta Cowdrey, Allied ASID, Studio V Interior Architecture & Design
When designing this 3,300-square foot residence in the Tahoe-Truckee area of California, Etta Cowdrey had a twofold purpose: In addition to capturing the look and feel of a timeless mountain lodge, the home needed to accommodate a large extended family that loves to visit. To that end, Cowdrey and her design team detailed the millwork, casework, tile patterns, fireplaces and custom light fixtures throughout to emphasize a cozy yet luxurious lodge aesthetic that is underscored with comfy furnishings offering a plethora of seating options.

To embrace the indoor-outdoor lifestyle the homeowners desired, they specified fully pocketing doors off the dining room, thereby merging the space with a large covered dining porch, and added sliding doors opening to patios off all four bedrooms. Among the home’s other attractions are an iconic lodge-inspired great room featuring a stone fireplace and trestle-beam ceiling; a dining room table that seats 10 and looks out to the forest; an open, reappointed kitchen; a kid-friendly bedroom with four built-in bunks; and a private third-floor office with a radial beam ceiling and private sun deck. The result is a warm, inviting home that the owners and their guests are able to enjoy year-round.





AWARD
Total Remodel
Amy Bubier Klosterman, Allied ASID, AB Design Elements LLC
An open, streamlined kitchen is a highlight of the gut redo undertaken by Amy Bubier Klosterman in a modest slump-block home situated on a hillside lot in Cave Creek. The reimagined residence now boasts a bright, contemporary look showcasing classic lighting and an open floor plan. For example, a trio of glass pendants hangs over a floating, multiuse kitchen island that accommodates dining, prep and storage needs. Clean details, such as the island’s linear drawer pulls, abound throughout the home, as do intriguing tile combinations, including those found in the master bath and two guest baths, which the designer transformed from small and dark to modern and vibrant. Other dramatic changes include the relocation of the home’s entry from front to rear to take advantage of views; the removal of the home’s rear wall to accommodate two 12-foot-wide fully recessing glass doors that unite the great room with the pool patio; and replacing an existing beehive fireplace with a linear one featuring a 3-D textured tile surround.




AWARD
Furniture
Anita Lang, Allied ASID, IMI Design
Combining etimoe wood with blackened steel and blade glass, Anita Lang designed a desk that is precisely engineered and inspired by the strength and beauty of the modern architecture featured in her client’s home. The centerpiece of a home office, the desk is comprised of simple, rectangular forms, creating an expression that is both sculptural and refined.










AWARD
Universal Design/Aging in Place
Bonnie Lewis, Allied ASID, 55+ TLC Interior Design LLC
In just six weeks, Bonnie Lewis created an attractive wheelchair-accessible living space within a client’s home for an elderly male relative with Alzheimer’s disease. To accomplish this, she redesigned two bedrooms and a narrow Jack and Jill bath, converting the existing space into a private suite containing a living room, bedroom and bathroom. A curbless shower with a bench, support bars and handheld shower head allows for easy access, maneuverability and independent or assisted showering. Also included are a custom wheelchair-accessible vanity and floor-to-ceiling linen closet. Such universal design elements as wide doorways and slip-resistant hard-surface flooring provide safe, easy movement for the resident and caregivers alike. In addition, contrasting colors, good lighting and a memory wall offer dementia support.




AWARD
Fixtures
Debra May Himes, ASID, Debra May Himes Interior Design & Associates
The powder room, perhaps more than any other room in a house, is where a designer is often given free rein to be creative. This one, designed by Debra May Himes, is no exception, and the vanity cabinet is the star of the show. Fashioned from bars and rods of various metals, woods and finishes, each with its own distinct personality, the fixture boasts a granite countertop crowned with a custom glass vessel sink. Both the countertop and the cabinet, which is set against a wall clad in slate punctuated with glass, stone and metal tiles, are underlit to emphasize their undulating shape. Himes included a swinging door in the design of the cabinet in order to provide access to the plumbing for maintenance purposes. Finishing the space is a custom free-form mirror designed to reflect various elements in the room.




AWARD
Outdoor Living Space
Caroline Swaback Schlack, Allied ASID, Studio V Interior Architecture & Design
The mission: Create an East Coast-inspired outdoor retreat at a Biltmore Estates residence that would allow the young family living there to play and entertain guests. The challenges: Incorporating all the desired elements—an outdoor kitchen, dining area, several lounge spaces and an inviting fireplace—within the existing footprint; maintaining the pool’s location; and dealing with the site’s uneven terrain. In keeping with the scale of the property, Caroline
Swaback Schlack created a trio of large pergola structures that required the inclusion of I-beams that are more than 30 feet long. One of the pergolas houses a conversation area anchored by a large brick fireplace; another shelters a poolside lounge area; and the third, placed at the end of the pool and adjacent to the outdoor kitchen, accommodates alfresco dining. Providing an even surface for furniture, flooring is comprised of a series of stone slabs intersected with strips of grass. Along with space planning and developing a full set of construction documents, the design team specified all finish materials and furnishings. The result is an upscale yet comfortable outdoor living experience that more than met the homeowners’ requirements.


Subscribe Today!